Annak ellenére, hogy több évtizede kutatják, mostanában kezd beépülni a köztudatba a regeneratív medicina kifejezés. A Google keresés a regeneratív medicina kifejezésre 11 600 magyar nyelvű találatot jelez. A találati listán főleg szakértői tartalmakat találunk, kevés a laikusoknak szóló ismeretterjesztő cikk.

Mi a regeneratív medicina?

A regeneratív medicina a sérült szövetek természetes módon történő újraépítésének tudománya.

Köztudott, hogy a szerveink sejtekből épülnek fel. A szervek károsodása úgy kezdődik, hogy az őket alkotó sejtek károsodnak. A sejteket külön nem érezzük. Azt sem, ha néhány sejt már nem működik megfelelően. Mire bármilyen tünetet észlelünk, addigra sejtek egész csoportja károsodik vagy elhal. A tünet már a szerv károsodásának eredménye. Így érthetővé válik az a mondás, hogy az egészség akár 70%-a is elveszíthető észrevétlenül.

A regeneratív medicina arra keresi a választ, hogyan lehetne az egyes károsodott vagy hibás sejteket egészséges, jól működő sejtekre cserélni.

A legígéretesebb választ erre a kérdésre az őssejtekkel kapcsolatos kutatások adják. Egyes kutatási eredményeket már átültettek a gyakorlatba, így a terápiás tapasztalatok is bizonyítják, az őssejt kezelések rendkívül hatékonyak.

A kutatók nagyon bizakodóak, egyenesen az orvoslás forradalmáról beszélnek. Az őssejt terápiával kapcsolatos kutatási és terápiás eredmények azt mutatják, hogy korábban gyógyíthatatlannak hitt betegségek eredményes kezelésére nyílhat mód a jövőben.

Csak ízelítőül két példa. 

Az első cikk a www.dental.hu oldalon a fogpótlások új módjának lehetőségét veti fel. 

A második pedig a Red Lemon Media oldalán az egyre többeket érintő autizmus, valamint a stroke kezelésében nyíló új lehetőségekről beszél. 

A fenti két írás jövőbeli kezelési módokról, jövőbeli megoldásokról szól, de már most is használatosak bizonyos őssejt terápiás kezelések pl. a sportorvoslásban, az ízületi problémák kezelésében.

A terápiás lehetőségekről az elméleti háttérről egy remek összefoglalót a medical online felületén találsz. 

Néhány klinikán egyre inkább gyakorlattá válik az orvosi protokollokban az idegen testből származó őssejtek bevitelével való gyógyítás. Terjed a köldökzsinór vérből kinyert őssejtek eltárolása későbbi felhasználásra. Eközben számtalan etikai és egyéb kérdés is felmerül a magzati őssejtek alkalmazásával kapcsolatban.

Az őssejt terápiában a sok áttörés közül az egyik az volt, amikor kiderült, hogy a felnőtt ember szervezete is folyamatosan termel és tárol őssejteket. A felnőtt őssejteket a csontvelő termeli, és egyik leggazdagabb tárháza nem más, mint a hasi zsírszövet. Elsősorban a plasztikai sebészetre épülve kifejlődtek módszerek a zsírszövetből való őssejt kinyerésére és terápiás felhasználására.

Ennek egyik lehetséges alkalmazási területét ez az oldal mutatja be. 

Hasonló elvek mentén plasztikai műtétek is helyettesíthetők őssejt beültetéssel.

Őssejt terápia a megelőzésben?

Miközben az orvosi protokollok egyre jobban elterjednek, nem hagyható figyelmen kívül, hogy ezek mindegyike kizárólag kórházban végezhető el. Ezek a beavatkozások nem kockázatmentesek, hiszen ugyanolyan transzplantáció, mint bármelyik másik. Az sem utolsó szempont, hogy az őssejt kezelések meglehetősen drágák. Éppen ezért csak nagyon indokolt esetben kapják meg a betegek.

Felmerült a kérdés: ha az őssejtek jelen vannak a felnőtt szervezetben, képesek a sérült sejteket lecserélni, ezzel a szerveket regenerálni, akkor miért nem végzik el ezt a munkát?  Ez a kérdés újabb kutatásokat indított el, és ezeknek újabb eredményei születtek.

Több évtizedes kutatómunka eredményeként megszülettek az első termékek, amelyek aktivizálják, azaz “rábírják” a mindenkiben meglévő felnőtt őssejteket, hogy tegyék a dolgukat.

Ezek a termékek megfizethetőek, szájon át szedhetőek, az alkalmazásuk otthoni körülmények között tökéletesen biztonságos, így szinte bárki számára elérhetőek.

Ezek a készítmények a prevenció, a megelőzés eszközei. Hatásuk azon alapul, hogy az aktivizált őssejt képes felismerni a hibásan működő sejtet, és lecserélni azt, mielőtt még a szerv kezdene rosszul működni.

Az első ilyen “lakossági őssejt terápia” részleteiről itt találsz több információt.