Dolgozó nő vagyok, és családanya. Minden nappal közelebb a 70-hez, mint a 40-hez. Az éveim száma kizárólag azt jelzi, hogy velük együtt tapasztalataim számossága is növekedett.

Az a vágyam, hogy saját tapasztalataim megosztásával segítsek másoknak megteremteni az egyensúlyt saját életükben.

Azt látom, hogy felfordult a világ. Nők és férfiak keresik a helyüket a világban, mert a korábban megszokott gondolkodási és szerepminták a megváltozott körülmények között nem, vagy csak részben alkalmazhatók. A férfiak nem tudnak többé férfiak lenni, a nők nem tudnak többé nők lenni a hagyományos értelemben.

Mára nem működik az, ami évezredekig, hogy a férfi gondoskodik a család megélhetéséről és biztonságáról, a nő pedig őrzi a családi tűzhelyt, neveli az utódokat. Ezt a fajta történelmi munkamegosztást elsöpörte az ipari forradalom. Hogy ez jó vagy rossz, azt mindenki eldönti saját belátása szerint. Tény, hogy a társadalmi környezet megváltozott, és benne a nő és a férfi szerepe is megváltozott.

Sajnos a külső környezetünk változása ebben az esetben megelőzte a belső, tudati változást. Az egyes ember szintjén is, és a társadalom szintjén is. Sok betegség, viselkedési deviancia épp ennek a lépéshátrányba került tudati változásnak az eredménye. A régi minták, kapaszkodók már nem adnak szilárd támaszt, ugyanakkor az újak még nem alakultak ki. Erős a nyomás a hagyományos férfi és főleg a hagyományos női szerepek sulykolására. A manapság divatos hivatalos vélekedéssel ellentétben, én úgy gondolom, hogy 200, de akár csak 40 évvel ezelőtti sztereotípiákból nem lehet korszerű, a mai kornak megfelelő személyiséget építeni.

Egy nő nem egyenlő az anyasággal, ahogy egy férfi sem egyenlő az apasággal. Egy nő nem egyenlő a szexualitásával, ahogy egy férfi sem egyenlő a szexualitásával. A szülő szerep, a szexualitás csak része önmagunknak. A teljes ÉN ennél sokkal összetettebb.  Én magam minden nap hálát adok azért, hogy megélhetem az anyaság csodáját, de egyáltalán nem elégítene ki, hogy csak feleség és anya legyek. Van egy olyan részem, amelyiknek ez kevés, más módon is ki akarja fejezni magát.

Megtapasztaltam, hogy a család és a munka minden ellenkező híreszteléssel ellentétben igenis összeegyeztethető. Ahogy sok millió nő megtapasztalja ugyanezt szerte a világban. Nem könnyű, de lehetséges.

Az a vágyam, hogy hasznos információkat találj az oldalon a nőiesség, a család, a pénz, az egészség témakörében.

 

Mondd el a véleményed, tedd fel a kérdéseid, hogy neked, rólad szólhasson ez az oldal.