Mi az egészség?

Nehéz kérdés. Talán nincs is rá egzakt válasz.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1946-os alapító alkotmányának definíciója szerint: „Az egészség a teljes testi, szellemi és szociális jólét állapota, nem pusztán a betegség vagy fogyatékosság hiánya.”

A közgondolkodásban egészséges az, aki nem áll orvosi kezelés alatt, nincsenek különösebb zavaró fizikai tünetei. Zavaró fizikai tünetek pl. láz, fájdalom, szédülés, állandósult rossz közérzet, álmatlanság, túlzott fáradtság, aluszékonyság. Természetesen ezt a felsorolást bárki folytatni tudja.

Az életkor előrehaladtával persze mindenkinél megjelennek, akár állandósulnak különféle tünetek, amik fiatalabb korban még nem voltak jelen. Sokan erre úgy reagálnak, hogy ez életkori sajátosság, meg kell tanulni vele együtt élni.

De valóban nincs más választásunk, mint csendben beletörődni, hogy a fizikai és szellemi állapotunk fokozatosan leromlik?

Úgy tapasztalom, valamikor 30 és 50 éves kora között a legtöbb embernek megfordul a fejében, hogy jó lenne a meglévő fizikai és szellemi képességeit, teljesítményét megőrizni élete hátralevő részében, de mint lehetetlen kívánságot el is veti az ötletet.

A várható élettartam és az átlagéletkor növekedésével az egyénekre, a családokra és a társadalomra is egyre nagyobb terhet ró az idősek gondozása, megfelelő egészségügyi ellátása.

Kutatások százai foglalkoznak a kérdéssel, hogyan lehetne az öregedési, leépülési folyamatokat lassítani, esetlegesen megállítani, vagy visszafordítani.

Laikusok számára már a kérdés is értelmetlen, hiszen az idő kerekét nem lehet visszafordítani. Ugyanakkor egy új tudományterület, a regeneratív medicina felfedezései a szakembereket bizakodással töltik el. Azt mondják, a gyógyítás forradalmát hozhatják el ezek a kutatási eredmények.

Hogy pontosan mi a regeneratív medicina, és milyen átütő eredményei vannak, arról itt olvashatsz bővebben. 

Ezekre az eredményekre alapozva számos új orvosi protokoll került bevezetésre a gyógyításban, ami korábban gyógyíthatatlannak hitt betegségekben szenvedőknek esélyt ad a teljes felépülésre.

A regeneratív medicina eredményeit lehet-e hasznosítani a prevencióban?

A regeneratív medicina arra törekszik, hogy helyrehozza, ami elromlott. A prevenciónak pedig éppen az lenne a szerepe, hogy  ez a romlás ne következzen be.

A biológiai értelemben vett felnőtté válást követően elindulnak az öregedési folyamatok. Mindenkinél, kivétel nélkül. Hogy kinél mikor, az egyénenként változó, de nagyjából 25 éves kor körül. Az, hogy mennyire gyorsan megy végbe a folyamat, szintén egyénenként változó. A genetikai programon túl befolyásolja az életmód, a gondolkodás, a táplálkozás, a mozgás és az alvás mennyisége és minősége, a stressz helyzetek kezelésének módja, és még számtalan egyéb tényező.

Kinél lassabban, kinél gyorsabban jelennek meg olyan tünetek, amit az életkor előrehaladtával természetesnek, mintegy az életkorunk velejárójának fogadunk el. Ezek mögött a tünetek mögött mindig az áll, hogy valamelyik szervünk már nem úgy működik, mint korábban.

Kérdés, hogy ha ez bekövetkezik, visszafordítható-e a folyamat? Lehetséges-e, hogy újra úgy működjön a testünk, mint 10 – 15 évvel korábban?

Erről, és még számtalan más kérdésről beszélgetett velem Takács Anna a Bajai Rádió főszerkesztője néhány hete.

A teljes beszélgetést ide kattintva tudod meghallgatni.

Kíváncsi vagy mi is az a termékcsalád, amiről beszélgettünk?

Bővebb információért látogasd meg a honlapomat!